Hoppa till sidans innehåll

Badmintonregler


regler-bana

Skiss på linjer i badminton, tagen från Svenska Badmintonförbundets officiella sida.

 

Poängräkning

Man räknar poäng på varje slag. Poäng får man om moståndaren slår bollen utanför tillåtna linjer, slår i nät eller om spelaren rör vid nätet med racket eller kropp. Man spelar i bäst av tre set, den spelare som först får 21 vinner ett set. Den som först har vunnig två set vinner matchen. Dock måste man vinna ett set med två poäng, står det 20-20 blir det först till 22, vid 21-21 först till 23 osv. Står det 29-29 gäller dock att först till 30 vinner.

Linjer

I singel gäller smala linjer hela tiden. Serve är inne om den landar någonstans mellan främre servelinje och baslinjen. I dubbel gäller yttre linjerna hela tiden, även för serve. Däremot for en dubbelserve inte gå längre än till den främre baslinjen.

Serve

Serve slås alltid diagonalt och bollen måste träffas under midjan. Har den sida som servar jämt antal poäng servar man diagonalt från högra sidan och har den som servar ett udda antal poäng servar man diagonalt från vänstra sidan. Serven är giltig även om den rör vid nätet.

Domare

Normalt har man ingen domare utan spelarna själva dömer sin egen planhalva. Är spelaren osäker på om bollen var inne eller ute spelar man om bollen.

Siffervändare

På tävlingar har man i regel en siffervändare. Observera dock att denne inte är domare utan det är spelarna som dömer, siffervändarens uppgift är att hjälpa publik och spelare att komma ihåg/se ställningen i matchen.

 

Detta är en kort sammanfattning. Komplett regelverk finns på svenska badmintonförbundets hemsida, se Nyttiga länkar

Ser du någon felaktighet eller har vi glömt något som du tycker borde stå här? Skicka ett mail, kontaktuppgifter hittar du under rubriken "Kontakta oss".

Uppdaterad: 08 OKT 2016 12:26 Skribent: Jonas Arvidsson

Selma_smash

 

Vi finns på Facebook också!:

Postadress:
Friska Viljor BMK - Badminton
Larsson, Vårdhemsvägen 13
89155 Arnäsvall

Kontakt:
Tel: 0702786866
E-post: This is a mailto link

Se all info